Chat with us, powered by LiveChat

Dividenden

Betrouwbare en bindende informatie kan u telkens terugvinden op de Investor Relations pagina van het bedrijf zelf. U kan deze pagina vaak eenvoudig terugvinden door de naam van het bedrijf op te zoeken, gevolgd door IR/Investor Relations.

Dividenden zijn uitkeringen van de winst/cashpositie van het bedrijf aan de aandeelhouders. De grootte en uitbetalingsdatum van het dividend worden vrij bepaald door het bedrijf zelf. Vaak is het wel zo dat het bedrijf een bepaald percentage van de winst uitkeert aan zijn aandeelhouders.

Alle details rond het dividend worden vaak vastgelegd op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. De meeste Europese bedrijven betalen jaarlijkse dividenden, terwijl Anglo-Amerikaanse bedrijven dit vaak op kwartaalbasis uitkeren.

Verschillende soorten Dividend

Dit zijn de meest voorkomende vormen van een dividend:

Cash dividend

Een cash dividend is de uitkering van de winst of omzet van het bedrijf aan de aandeelhouders. Deze zijn onderhevig aan bronbelasting. Het nettobedrag wordt telkens bijgeboekt op de rekening na de uitkering van dit dividend.

Het bedrag en de uitbetalingsdatum wordt vaak bepaald op de algemene aandeelhoudersvergadering.

Aandelendividend

Een aandelendividend gebeurt door een nieuwe uitgifte van aandelen of inschrijvingsrechten hierop. Dit wordt vaak gebruikt als alternatief voor een gewoon cash dividend. De uitgifteprijs van deze nieuwe aandelen wordt vastgelegd op de aandeelhoudersvergadering en de berekeningsmethode wordt door het bedrijf zelf bepaald.

Uitzonderlijke dividenden

Een uitzonderlijk dividend is een eenmalige uitkering van cash of aandelen, meestal als het gevolg van een niet-recurrent event. Bedrijven kunnen er dan voor kiezen om deze uitzonderlijke opbrengsten uit te keren aan de aandeelhouders. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verkoop van een onderdeel van het bedrijf of spin-offs.

Nog te ontvangen Dividend?

Wanneer u een dividend hebt ontvangen, kan u deze terugvinden in de verschillende handelsplatformen. U kan deze ook telkens terugvinden in de afschriften die u kan opvragen van uw rekening.

LYNX+

De uitkering van cash divinden kan u terugvinden onder Portefeuille in LYNX+. Deze worden vermeld onderaan de pagina bij Cashmutaties onder Bij- en afschrijvingen. Vergeet hierbij ook niet de juiste periode aan te duiden.

LYNX Trading App

De LYNX Trading App geeft de nog te ontvangen divinden weer in het Account overzicht.

Trader Workstation

De nog te ontvangen dividenden worden ook getoond in het Rekening venster binnen het handelsplatform. U kan dit terugvinden als symbool bovenaan in Classic Trading of u kan dit venster openen door op Rekening te klikken en dan Rekening Venster te selecteren.

Rekeningvenster

De dividenden die u nog dient te ontvangen, kan u dan terugvinden onder Marktwaarde - Werkelijke Valutabalans.

Marktwaarde
Aandelendividend

Wanneer een aandelendividend wordt uitgekeerd, krijgt u de kans om nieuwe aandelen te verwerven via een inschrijvingsrecht. Deze inschrijvingsrechten worden rechtstreeks in uw portefeuille geboekt en kunnen ook worden bekeken in het rekeningvenster. Om een selectie te maken, kunt u inloggen in Account Management. U kan op deze pagina terugvinden hoe u deze keuze verder kan doorgeven.

Wanneer uw Stock Dividend is uitbetaald, kan u alle details terugvinden in uw Activity Statement onder Corporate Actions. Dit aandelendividend zal uiteraard ook zichtbaar zijn door de wijziging van het aantal aandelen in uw bezit.

Client Portal

U zal een melding ontvangen van alle Corporate Actions in de Client Portal. Deze kan u telkens terugvinden onder het notificatiesymbool, rechtsbovenaan de startpagina nadat u bent ingelogd. In dit gedeelte van uw rekening kan u ook de nodige details terugvinden van deze Corporate Actions in uw Activity Statements.

De volledige uitleg over de inhoud van deze afschriften, kan u hier terugvinden.

Veelgestelde vragen

Subscription Rights indienen en daarmee nieuwe aandelen aankopen is over het algemeen een vrijwillige optie. Soms verliezen deze Subscription Rights hun waarde als ze niet worden gebruikt voor de aankoop van nieuwe aandelen. In de meeste gevallen zal u een cashdividend ontvangen indien u geen actie onderneemt met deze rechten. De vervaldatum en (eventuele) opbrengst daarvan worden weergegeven in het gedeelte Corporate Actions van uw rekeningoverzicht.
Het dividend wordt door het bedrijf zelf bepaald. Sommige bedrijven laten toe om te kiezen tussen contant en stockdividend. Houd er rekening mee dat u mogelijk wordt vrijgesteld van zakelijke acties zoals kapitaalverhogingen om wettelijke of technische redenen.
De ratio van het aanbod geeft de verhouding aan waarin de rechten worden ingewisseld om nieuwe aandelen te verkrijgen. Een ratio van 10:1 geeft aan dat u met 10 Subscription Rights kan inschrijven om 1 nieuw aandeel te verkrijgen. In het rekeningafschrift zal u zowel het bedrag als de ratio van de SubscriptionRrights terugvinden in de sectie Corporate Actions.
Dividenden worden over het algemeen weergegeven op alle handelsplatformen en op het Client Portal (Account Management). Zie hiervoor het tabblad 'Dividend ontvangen?'. Meer informatie is te vinden in de Corporate Action Manager in het Account Management of op de bijbehorende Investor Relations-pagina van het bedrijf.

Ontvangen Corporate Actions staan ook vermeld in het gedeelte Corporate Actions van uw rekeningafschrift.

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen per telefoon, chat of e-mail. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag.

Direct contact opnemen

Het team van LYNX
Het team van LYNX

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen per telefoon, chat of e-mail. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:30 tot 18:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag.

Direct contact opnemen

Het team van LYNX
Het team van LYNX