Chat with us, powered by LiveChat

EMIR en LEI Informatie


Op de EMIR en LEI Informatie pagina in het Account Management kunnen rekeninghouders wie onderworpen zijn aan de EMIR regulatie, hun EMIR keuze wijzigen.

Over EMIR en LEI

European Markets and Infrastructure Regulations (EMIR) is een regulatie vanuit de Europese Unie welke ontwikkeld is om het handelen via de derivaten markten transparanter te maken door tegenpartijen van derivaten transacties te verplichten transacties, posities, onderpand en waarderingen te laten rapporteren aan de European Securities and Markets Authority (ESMA), het Europese regulerende orgaan. Alle tegenpartijen met rapporteringsverplichtingen onder de EMIR dienen een Legal Entity Identifier (LEI) te bezitten om verrichtingen te kunnen rapporteren. Ondernemers of rechtspersonen die aandelen, obligaties of derivaten bezitten moeten in het bezit zijn van een LEI.

Al onze klanten, welke onderworpen zijn aan de EMIR regulatie, zullen het EMIR Keuze Formulier zien of al hebben gezien wanneer zij inloggen in het Account Management. Wanneer u het EMIR Keuze proces heeft doorlopen, zult u toegang verkrijgen tot het algemene Account Management en kunt u op de EMIR en LEI Informatie pagina uw keuze aanpassen, afhankelijk van welke keuze u voorafgaand had gemaakt.

Let op dat u enkel het EMIR Keuze Formulier in het Account Management zult zien wanneer u een keuze dient te maken. Daarna zult u dit formulier enkel zien wanneer u zelf navigeert naar deze pagina.

Voor wie geldt de EMIR Regulatie?

Al onze klanten met een zakelijke rekening, waarvan de entiteit zijn oorsprong vindt in de Europese Unie, dienen te voldoen aan de EMIR regulatie. Individuele en gezamenlijke rekeningen zijn niet onderworpen aan deze regulatie en zullen derhalve de bijbehorende pagina op het Account Management niet zien.

Voor meer informatie over de EMIR Regulatie of het aanvragen van een LEI nummer bij de KVK kunt u de onderstaande websites raadplegen:

AFM: https://www.afm.nl/nl-nl/professionals/onderwerpen/emir

KVK: https://www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen/inschrijven-bij-de-kamer-van-koophandel/legal-entity-identifier-lei/?alias=LEI


1) Hoe kan ik mijn EMIR Keuze (en LEI) opgeven via Classic Account Management? 

Om uw EMIR Keuze (en LEI) op te geven, kunt u de volgende stappen volgen:

 1. Klik op Manage Account > Account Information > EMIR and LEI Information.
 2. Lees het formulier geheel door en zorg ervoor dat u alle bijgevoegde informatie volledig begrijpt.
 3. Scroll helemaal naar beneden, en herzie uw EMIR keuze.
 4. U kunt een keuze maken uit een van de volgende opties:
  a) Instrueer ons om u op te geven voor een LEI. U zult gevraagd worden een eenvoudig formulier in te vullen en een overeenkomst te tekenen. (optie 1)
  b) Verstrek uw LEI nummer, welke u al in uw bezit heeft. U zult worden gevraagd om uw LEI nummer in te voeren. (optie 2)
  c) Doe niets (U bent niet in het bezit van een LEI en de EMIR regulatie is niet op u van toepassing). (optie 3)
 5. Klik op Continue.
 6. Vervolgens dient u een van de volgende acties te verrichten:
  a) Indien u de eerste optie heeft geselecteerd, dient u het onderstaande formulier compleet in te vullen, en te klikken op Continue.
  b) Indien u de tweede optie heeft geselecteerd, dient u het onderstaande formulier compleet in te vullen, de overeenkomst te ondertekenen (het kopiëren van uw volledige tenaamstelling volstaat als handtekening) en te klikken op Continue.

 

 1. Een bevestigingsnummer zal direct verstuurd worden naar het gekoppelde e-mailadres. Vul het bevestigingsnummer in, en klik op Confirm.

Indien u geen bevestigingsnummer heeft ontvangen, kunt u op Resend Confirmation Number klikken om een nieuwe te ontvangen. Indien u daarna nog steeds geen e-mail heeft ontvangen, dan kunt u te allen tijde telefonisch contact opnemen met onze servicedesk via 020-6251524.

 

2) Delegate reporting aanpassen/controleren

Indien u de delegate reporting wilt aanpassen óf u wilt controlen wat u daar heeft ingevuld, kan dit in het Accountmanagement:

Log in bij Accountmanagement. Na inloggen klikt u rechts bovenin op het poppetje 1 en kiest dan voor Classic AM 2

1
2
 

Klik op Manage Account 3 en kies dan voor Account Information 4 en kies daarna EMIR and LEI information 5.

3
4
5
De volgende pagina zal openen:
6
7
8
9
10
Bij LEI 6 zult u uw LEI nummer zien staan. Bij Delegate Reporting 7 ziet u wat uw huidige keuze is. In dit bovenstaande voorbeeld is het delegeren van de rapportageverplichting aan IB op ja gezet. Zij bieden dit als gratis service aan, zodat u zelf de transacties niet hoeft te melden bij de Trade Repository. Wilt u dit delegeren, dan kiest u voor Yes. Wilt u het zelf doen, kiest u voor No.

Indien u de rapportage zelf wenst te doen, is dat mogelijk. Deze gegevens moet u dan zelf doorzetten naar een Trade Repository naar wens.  Op de site van de AFM leest u meer terug over de rapportageverplichting en geregistreerde Trade Repositories: 

https://www.afm.nl/nl-nl/professionals/onderwerpen/emir-rapp-trade-repositories

Als u de rapportage delegeert aan IB, rapporteren zij alle gegevens namens beide partijen (partij 1 is de financiële instelling en partij 2 is de klant). Zij rapporteren aan REGIS-TR. Hieronder vindt u de link naar de website van deze Trade Repository REGIS-TR: 

https://www.regis-tr.com/regis-tr/regulatory-reporting/emir/our-offering 

Indien u een kopie wilt ontvangen van de gegevens die IB namens u verstuurt naar REGIS-TR, kunt u ons dit laten weten door te mailen naar info@lynx.be. Wij zullen dit verzoek dan namens u indienen bij Interactive Brokers. (Let op: dit kan dus enkel als u de rapportageverplichting heeft gedelegeerd aan IB, anders dient u zelf de transactierapportages te melden bij een Trade Repository naar keuze). 
U zult daarna mails ontvangen van IB (proserve@interactivebrokers.com) met het onderwerp EMIR DropCopy Service. Hierin zit de informatie die zij namens u versturen naar REGIS-TR. 

Bij Counterparty Type 8geeft u aan of het een Financial Counterparty is, eenNon-financial counterparty BELOW the clearing threshold of een Non-financial Counterparty ABOVE the clearing threshold. Meer informatie over deze categorieën vindt u terug op terug op deze pagina van IB.

Bij Financial Counterparty Type 9 geeft u aan in welke sector uw bedrijf actief is, kies hierbij de best passende omschrijving uit het drop-down menu. 
Al deze informatie moet nog ondertekend worden 10. In het rood staat voorgedrukt hoe de handtekening eruit moet zien. Klik vervolgens op continue en de gegevens worden doorgevoerd.
 

Let op: Het kan tot 72 uur (3 werkdagen) duren voordat aanpassingen betref de LEI in het Account Management worden verwerkt.

 

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen per telefoon, chat of e-mail. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag.

Direct contact opnemen

Het team van LYNX
Het team van LYNX

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen per telefoon, chat of e-mail. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:30 tot 18:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag.

Direct contact opnemen

Het team van LYNX
Het team van LYNX