1. Portfolio Margin (TIMS) – Het Theoretical Intermarket Margin System, of TIMS, is een op-risico-gebaseerde methode die door de Options Clearing Corporation (OCC) werd ontwikkeld. Die methode berekent de margevereisten van de portefeuille op basis van een reeks hypothetische marktscenario’s waarbij prijsveranderingen worden verondersteld en posities worden geherwaardeerd. De methodologie maakt gebruik van een optieprijsmodel om opties te herwaarderen en de OCC-scenario’s worden aangevuld met een aantal ‘in house’-scenario’s. Die combinatie moet extra risico’s zoals extreme marktbewegingen, geconcentreerde posities en verschuivingen in de impliciete volatiliteit bij opties vastleggen en in kaart brengen. Daarnaast zijn er bepaalde producten (bijvoorbeeld Pink Sheet, OTCBB en low cap) waarvoor de marge niet mag worden uitgebreid. Zodra de geprojecteerde portefeuillewaarden bij elk scenario zijn vastgesteld, is het scenario waarin het grootste verlies wordt geprojecteerd, de marginvereiste.
Posities waarop de TIMS-methode kan worden toegepast, zijn onder meer Amerikaanse aandelen, ETF’s, opties, single stock futures en niet-Amerikaanse aandelen en opties die voldoen aan de ‘ready market’-test van de SEC.
Aangezien die methode een veel complexere reeks berekeningen gebruikt dan een methode die op regels is gebaseerd, wordt het risico over het algemeen nauwkeuriger gemodelleerd en biedt het over het algemeen een grotere hefboomwerking. Omdat die methode de mogelijkheid geeft om met een grotere hefboom te werken, de margevereisten in real time fluctueren en het model heel snel reageert op actuele marktomstandigheden, is de TIMS-methode niet voor iedereen van toepassing. De margevereisten voor aandelen in het kader van de TIMS-methodologie variëren over het algemeen van 15% tot 30%, waarbij de gunstigere vereisten gelden voor portefeuilles die een sterk gediversifieerde groep aandelen bevat die in het verleden een lage volatiliteit hebben gekend en die vaak gebruikt worden door optiehedgers.
2. SPAN – Standard Portfolio Analysis of Risk, is een op-risico-gebaseerde margemethodologie die door de Chicago Mercantile Exchange (CME) is ontwikkeld voor futures en futureopties. Net zoals bij de TIMS-methode, bepaalt de SPAN-methode een margevereiste door de waarde van de portefeuille te berekenen op basis van een reeks hypothetische marktscenario’s. Daarbij wordt verondersteld dat de onderliggende prijsbeweging en de impliciete volatiliteit van de opties veranderen. Opnieuw zal LYNX in die veronderstellingen ‘in house’ scenario’s berekenen die rekening houden met extreme koersbewegingen en met de impact die dergelijke bewegingen kunnen hebben op diepe out-of-the-money opties. Het scenario dat het grootste verlies voorspelt, wordt de margevereiste.