Het belangrijkste verschil tussen een cash- en marginrekening is dat u met een cashrekening geen gebruik kunt maken van bevoorschotting. Hierdoor kunt u met een cashrekening niet met geleend geld beleggen. Dit betekent onder andere dat u beperkt bent met betrekking tot de producten die u kunt verhandelen en de valutaposities die u kunt aanhouden. Daarnaast dient u rekening te houden met een settlement periode (afwikkeling van een transactie) van twee tot drie handelsdagen. Dit heeft tot gevolg dat u na het sluiten van een positie pas na twee tot drie handelsdagen over het vrijgekomen geld kunt beschikken om hiermee een nieuwe transactie te verrichten.
Met een marginrekening kunt u wel gebruikmaken van bevoorschotting. Hierdoor heeft u de mogelijkheid (maar niet de verplichting!) om met geleend geld te beleggen.
Met een marginrekening kunt u in principe in alle producten handelen, mits uw rekeningsaldo en handelservaring het toelaten. Ook is het mogelijk om een negatief cashsaldo aan te houden in een of meerdere valuta. U betaalt in dat geval debetrente over uw negatieve cashsaldo. Daarnaast hoeft u geen rekening te houden met de settlement periode (afwikkeling van een transactie) van twee tot drie handelsdagen. U kunt eventueel vrijgekomen cash na het sluiten van een positie dus direct herinvesteren.
Let op! Iedere marginrekening waarvan de waarde onder de 2000 EUR (of een equivalent hiervan) komt, wordt op dat moment aangezien als een cashrekening. Op het moment dat u dus een marginrekening heeft, maar de waarde daalt onder de 2000 EUR, dan kunt u bijvoorbeeld niet meer op margin handelen door bijvoorbeeld opties te schrijven.
Cashrekening omzetten naar marginrekening
Indien u uw cashrekening wilt opwaarderen naar een marginrekening dan kunt u hiervoor een verzoek indienen binnen het Account Management.