Chat with us, powered by LiveChat

Wat is het Stock Yield Enhancement Program


LYNX biedt beleggers de mogelijkheid om extra inkomsten te genereren uit de door hun volledig gefinancierde aandelen in portefeuille door deelname aan het Stock Yield Enhancement Program. Via dit programma geeft u toestemming deze aandelen uit te lenen aan shorters (beleggers die aandelen lenen om te speculeren op een koersdaling van het aandeel). Worden uw stukken uitgeleend, dan ontvangt u hiervoor een vergoeding.

De te ontvangen vergoeding wordt dagelijks op uw LYNX rekening bijgeschreven en is gebaseerd op markttarieven. De markttarieven kunnen zowel dagelijks als per aandeel variëren. Voor een zeer liquide aandeel, zoals bijvoorbeeld Twitter, bedraagt de vergoeding ongeveer 0,25% op jaarbasis. Voor aandelen Sears Holdings, waar nu minder aandelen beschikbaar zijn om te lenen, bedraagt de vergoeding ongeveer 44% op jaarbasis. De helft van de te ontvangen vergoeding ontvangt de belegger voor het uitlenen van zijn aandelen. De andere helft ontvangt de broker voor het beheer en administratie van dit uitleenprogramma.

De broker houdt daarbij minimaal 102% van de totale waarde aan de uitgeleende aandelen als tegenwaarde aan op uw rekening. Dit wordt dagelijks berekend en aangehouden op uw rekening als dekking.

Een klein voorbeeld zal dit verduidelijken. Stel dat u participeert aan het Stock Yield Enhancement Program en uit uw volledig gefinancierde Amerikaanse aandelen worden 1.000 aandelen ABC uitgeleend. De koers noteert $10 waarmee de positie een waarde van $10.000 vertegenwoordigt. Het vergoedingspercentage op het aandeel ABC bedraagt op jaarbasis 10%. Dagelijks zult u zodoende, zolang dit vergoedingspercentage geldt, een bedrag ontvangen van $1,38.

 

Om te participeren aan dit uitleenprogramma moet u beschikken over een LYNX margerekening óf een LYNX cashrekening waarvan de huidige waarde groter is dan $50.000 (of equivalent). Daalt de waarde van uw cashrekening onder de $50.000, dan blijft u gewoon deelnemen (dit geldt enkel als aanmeldingsdrempel). Momenteel vallen uitsluitend aandelen, preferente aandelen, ETF’s en bedrijfsobligaties onder dit uitleenprogramma waar u vergoedingen voor kan ontvangen.

Het grootste voordeel van deelname aan dit uitleenprogramma betreft de vergoeding die u ontvangt voor het uitlenen van uw aandelen. Worden uw aandelen uitgeleend, dan ontvangt u dagelijks een vergoeding op uw LYNX rekening. Dit is ook direct zichtbaar op uw dagafschrift van uw rekening waardoor ook overzichtelijk is welke aandelen zijn uitgeleend.

Deelname is uitzonderlijk eenvoudig. Aanmelding geschiedt via het plaatsen van een vinkje in het administratieve gedeelte op uw rekening. Vervolgens gaan wij uw aandelen proberen uit te lenen; voor u geen omkijken naar aangezien dit proces volledig automatisch voor u wordt verricht. Wilt u uw deelname aan het programma stoppen, dan kan dit uiteraard ook zeer eenvoudig. In dat geval verwijdert u het vinkje in het administratief gedeelte van uw rekening. Daarnaast kunt u ook terwijl uw aandelen zijn uitgeleend, volledig handelen in de betreffende producten zonder enige vorm van belemmering. Verkoopt u de aandelen, dan ontvangt u geen vergoeding meer. In de praktijk brengt het uitlenen van aandelen geen belemmeringen met zich mee.

Uiteraard zijn er enkele aspecten welke u in acht moet nemen alvorens u beslist tot deelname aan het uitleenprogramma van het Stock Yield Enhancement Program. Zo worden uitgeleende aandelen niet beschermd door het Securities Investor Protection Act van 1970. Vanuit de SEC wordt de broker hierdoor verplicht om te kunnen voorzien van een onderpand in cash met eenzelfde waarde als die van uw aandelen ter bescherming.

Uitgeleende aandelen worden daarnaast veelal gebruikt om short te gaan, ofwel te speculeren in een koersdaling van het aandeel. Dit kan mogelijk invloed hebben op de waarde van uw aandelen. Ook heeft u niet langer stemrecht over uw uitgeleende aandelen; deze liggen bij de lener van uw stukken.

Zodra u uw aandelen verkoopt, verliest u het recht op een vergoeding van de eerder uitgeleende aandelen; u heeft uw aandelen immers niet langer in bezit. Dit is ook het geval indien u extra aandelen bijkoopt (of gelden terugboekt) en hierdoor uw aandelen niet langer volledig gefinancierd zijn.

Wenst u ook deel te nemen aan het Stock Yield Enhancement Program? Klik hier voor instructies.

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen per telefoon, chat of e-mail. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag.

Direct contact opnemen

Het team van LYNX
Het team van LYNX

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen per telefoon, chat of e-mail. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:30 tot 18:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag.

Direct contact opnemen

Het team van LYNX
Het team van LYNX