Chat with us, powered by LiveChat

Wat is een American Depositary Receipt (ADR) 

Een American Depositary Receipt (ADR) is een verhandelbaar certificaat uitgegeven door een Amerikaanse depotbank die een bepaald aantal aandelen van een buitenlandse onderneming vertegenwoordigt. Het is een fysiek certificaat dat de eigendom van American Depositary Shares (ADS) bewijst.

Een ADS is een in Amerikaanse dollar uitgedrukte vorm van aandelenbezit in een niet-Amerikaanse onderneming. De ADS vertegenwoordigt de buitenlandse aandelen van de vennootschap die in deposito worden gehouden door een depothoudende bank.

De ADR wordt op de Amerikaanse aandelenbeurs verhandeld zoals alle binnenlandse aandelen doen. Het wordt genoteerd in USD, evenals de dividenden, indien verstrekt door de ADR.

ADR's kunnen worden geconverteerd in gewone aandelen via de sectie Corporate Action van het berichtencentrum in het Client Portal (Account Management). Lees hier hoe u daar komt.

ADR's bieden een notering aan buitenlandse aandelen op één beurs, de Amerikaanse. Global Depositary Receipts (bekend als GDR's) geven daarentegen toegang tot twee of meer markten (meestal de Amerikaanse en Euro-beurzen).

Wat moet u weten over ADR's?

Vanuit het perspectief van de belegger is het een manier om aandelen in buitenlandse bedrijven te kopen die anders niet beschikbaar zouden zijn.

Vanuit het perspectief van het buitenlandse bedrijf kan het Amerikaanse investeerders en kapitaal aantrekken zonder zich zorgen te hoeven maken over de notering op Amerikaanse beurzen.

Het bezitten van een ADR is niet hetzelfde als het bezit van het aandeel zelf. Aangezien de ADR een in USD uitgedrukt certificaat is dat de prijs van het onderliggende aandeel volgt.

Dit certificaat vertegenwoordigt de aandelen met een verhouding die 1 op 1 is. Sommige, maar niet alle ADR's keren dividend uit.

Kort samengevat; het bezitten van een ADR is niet hetzelfde als het bezit van het aandeel zelf. De ADR volgt echter de prijs van het aandeel en biedt de belegger de mogelijkheid om zijn portefeuille geografisch te diversifiëren.

Niet-ondersteunde ADR's

Voor niet-gesponsorde ADR's is er geen betrokkenheid van het buitenlandse bedrijf zelf. Dit betekent dat er mogelijk geen Engelse versie van het nieuws is en dat het bedrijf geen financiële resultaten hoeft te leveren op basis van de Amerikaanse boekhoudnormen. Die bijwerkingen zijn vaak niet liquide.

Ondersteunde ADR's (Level 1)

ADR's van niveau 1 worden over-the-counter (OTC) verhandeld, hiervoor is geen volledige SEC-registratie vereist en het bedrijf hoeft ook geen resultaten te rapporteren volgens de Amerikaanse boekhoudrichtlijnen.

Ondersteunde ADR's (Level 2 & 3 )

Ondersteunde ADR's (Niveau 2 & 3) kunnen echter worden verhandeld op Amerikaanse beurzen. Het buitenlandse bedrijf moet zich registreren bij de SEC en resultaten uitgeven in overeenstemming met de Amerikaanse boekhoudnormen en regelmatige rapporten aanbieden.

Alles wat u dient te weten over ADR's bij LYNX

Hoe kom je erachter of het een gewoon aandeel of een ADR is via LYNX+

  • Zoek het instrument in het veld rechtsboven met symbool, naam of de ISIN-code 1, vervolgens ziet u de ADR notering2
1
2
  • Vervolgens ziet u "ADR" vermeld in de beschrijving van het product 3
3

Hoe kom je er via TWS achter of het een gewoon aandeel of een ADR is?

  • Voer het symbool, naam of de ISIN-code in van het product dat u zoekt op een regel van een watchlist en druk op enter.
  • Klik met de rechtermuisknop op de regel van het product en kies Productomschrijving  1
1
  • In de Productomschrijving ziet u in het gedeelte met aandelentype ADR 2 en de land van de uitgevende partij 3.
3
2

Hoe weet u of het een normaal aandeel of een ADR is via de LYNX Trading App?

  • Zoek het instrument in het veld rechtsboven met symbool, naam of de ISIN-code.
  • Druk op zoeken en u ziet "ADR" vermeld in de productomschrijving van het product 1
1

Wat is een ADR pass-through fee?

Rekeninghouders met posities in American Depositary Receipts (ADR's) moeten rekening houden met het feit dat voor deze effecten periodieke kosten in rekening worden gebracht. Deze vergoeding wordt pass-through-fee genoemd en is bedoeld om de Bankagent te compenseren voor het verlenen van diensten als bewaarder van de ADR.

Deze diensten omvatten, maar zijn niet beperkt tot, de inventaris van buitenlandse voorraden die dienen als onderliggende effecten voor de ADR en het beheer van alle registratie-, compliance- en archiveringsdiensten.

In het verleden konden bankagenten deze vergoedingen alleen innen door ze in mindering te brengen op het door een ADR uitgekeerde dividend. Omdat niet alle ADR's regelmatig dividend uitkeren, hebben deze banken deze vergoedingen voor de betrokken ADR's niet kunnen innen.

Als gevolg daarvan heeft de Depository Trust Company (DTC) in 2009 de goedkeuring van de SEC gekregen om deze periodieke vergoedingen namens de bankagenten aan te houden voor ADR's die niet altijd dividend uitkeren.

De DTC int deze vergoedingen van deelnemende makelaars die de ADR's voor hun klanten onderhouden. Deze vergoedingen worden pass-through fees genoemd, omdat het de bedoeling is dat die makelaar deze vergoedingen doorberekent aan hun klanten.

Als u een ADR-positie heeft die dividend uitkeert, worden deze pass-through fees automatisch in mindering gebracht op het uitgekeerde dividend (zoals voorheen).

Als u een ADR-positie heeft die geen dividend uitkeert, worden deze pass-through fees direct in rekening gebracht. Deze vindt u in een afschrift van de activiteiten op uw effectenrekening.

Via LYNX worden de bijbehorende kosten weergegeven in het gedeelte Fees van het rekeningoverzicht.

Als u wilt weten hoe u een afschrift kunt maken, klik dan hier.

Sommige ADR's kunnen worden omgezet in gewone aandelen.

Houders van de onderliggende oorspronkelijke aandelen kunnen ook verzoeken om deze aandelen om te zetten in een ADR.

U ontvangt een Info bericht via Client Portal (Account Management) indien een conversie beschikbaar is. Hieronder vindt u een handleiding over toegang tot de sectie Corporate Action van het berichtencentrum.

Indien een ADR in aanmerking komt voor conversie naar de oorspronkelijke aandelen, vindt u de sectie "conversions" in de Corporate Action sectie.

Als u niet op de hoogte bent gesteld dat een ADR kan worden omgezet in de sectie Corporate Actions, betekent dit dat de ADR voorlopig niet omzetbaar is.

Houd er rekening mee dat er mogelijk kosten zijn verbonden aan de conversie. U wordt hier per conversie van op de hoogte gebracht.

Veelgestelde vragen

Nee, we vereisen geen minimumwaarde van ADR's of onderliggende aandelen om de conversie te realiseren.

Houd er wel rekening mee dat voor deze conversies in de meeste gevallen een vast bedrag (500 USD) in rekening wordt gebracht.

Klanten kunnen per e-mail contact met ons opnemen, waarbij ze aangeven welke ADR ze willen omzetten en de hoeveelheid. Na ontvangst van de e-mail laten wij Interactive Brokers een mogelijke conversie onderzoeken. LYNX zal contact met u opnemen om u te informeren of deze ADR al dan niet in aanmerking komt voor conversie.

Na het indienen van het verzoek tot conversie wordt deze doorgestuurd naar de verwerkingsagent. Hoewel veel verzoeken binnen 1 tot 2 werkdagen worden voltooid, is de verwerking afhankelijk van externe agenten in verschillende regio's. Dit is slechts een schatting en een bepaalde conversie kan extra tijd in beslag nemen. Na ontvangst van de nieuwe aandelen wordt de positie op de rekening bijgeschreven.

Nee. Alleen gesettelde aandelen kunnen ter conversie worden aangeboden aan de verwerkingsagent.

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen per telefoon, chat of e-mail. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag.

Direct contact opnemen

Het team van LYNX
Het team van LYNX

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen per telefoon, chat of e-mail. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:30 tot 18:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag.

Direct contact opnemen

Het team van LYNX
Het team van LYNX