Chat with us, powered by LiveChat

De Markt Scanner

Bij LYNX is het mogelijk om middels de Markt Scanner snel een bepaalde markt te scannen op basis van instrument, locatie, filtercriteria en parameters. U kunt direct vanuit de Markt Scanner orders inleggen en het is mogelijk om een bepaalde scanopdracht op te slaan als sjabloon, zodat u deze later eenvoudig kunt openen. Hieronder wordt uitgelegd hoe de Markt Scanner werkt en worden een aantal voorbeelden van het gebruik van deze tool gegeven.

Om de Markt Scanner te kunnen gebruiken dient u te beschikken over de real-time koersen van de producten die u wilt scannen.

Hoe gebruik ik de Markt Scanner?

Klik op het Markt Scanner 1 icoon bovenin uw werkbalk.

1

Staat dit icoon niet in uw werkbalk, klik dan op de driehoek naast Configureren 2.Vervolgens kunt u middels Voeg meer knoppen toe 3 navigeren in de ladder naar Markt Scanner 4.

2
3
4

In het Markt Scanner scherm kunt u uw scanopdracht specificeren. Dit kunt u doen middels de mogelijkheden onder de kopjes Instrument, Locatie, Filter en Parameter.

1
2
3
4
5

Onder het kopje Instrument 1 kunt u aangeven welke producten u wilt scannen. In het voorbeeld is gekozen voor Europese aandelen (Europe Stocks).

Middels het specificeren van de Locatie 2 kunt u aangeven welke beurzen u in de scan wilt opnemen. Het is mogelijk om hier meerdere beurzen te selecteren. In het voorbeeld is gekozen voor de Franse beurs (SBF), De Nederlandse beurs (AEB) en de Portugese beurs (BVL).

Ook kunt u verschillende Filters 3 ingeven om de resultaten uit de zoekopdracht beter af te stemmen op uw vereisten. U kunt de filters toevoegen door op Voeg Filter Toe te klikken. Als voorbeeld is hier ingegeven alleen aandelen te tonen met een volume van meer dan 10.000 contracten per dag. Op deze manier worden illiquide effecten uit de zoekopdracht gefilterd.

Ten slotte kunt u de Parameters 4 kiezen waar de effecten aan dienen te voldoen. Bent u bijvoorbeeld opzoek naar hoog-dividend aandelen, dan kunt de parameter High Dividend Yield parameter toevoegen aan de zoekopdracht.

Als alle criteria zijn ingevuld, klikt u op de Zoek-knop 5. De Markt Scanner toont vervolgens de contracten die aan uw criteria voldoen.

Op het moment dat uit uw zoekopdracht interessante effecten naar voren zijn gekomen, kunt u deze gemakkelijk verhandelen binnen de Markt Scanner. Door op de bied- of laatprijs te klikken, kunt u een koop over verkoop order aanmaken. Deze orders worden toegevoegd aan het orderpaneel, zodat u deze kunt wijzigen voordat u ze naar de beurs verstuurt.

Als u tevreden bent met de filters en parameters die u heeft ingesteld, kunt u deze opslaan als een sjabloon om in het vervolg dezelfde opdracht gemakkelijk in te laden. Om dit te doen, klikt u op de Disk 1 rechts bovenin uw scherm en kiest u vervolgens voor  Sla sjabloon op… 2

1
2
Er verschijnt een nieuw scherm waarin u een naam kunt meegeven aan het sjabloon dat u wilt opslaan. U kunt ook een specifieke map op uw computer kiezen als opslaglocatie. Nadat u een naam heeft opgegeven, klikt u op Opslaan 3. In het voorbeeld hieronder geven we het sjabloon de naam <strong)test123.
3

Tot slot kunt u eerder opgeslagen sjablonen inladen. Klik hiervoor op de Disk 1 rechtsboven in uw scherm en kies vervolgens voor Laad sjabloon… 2

2
1
Er verschijnt een nieuw scherm waarin u het sjabloon kunt selecteren dat u wilt inladen. In het voorbeeld kiezen we het eerder opgeslagen sjabloon test123.stp 1 Nadat u het gewenste sjabloon heeft geselecteerd, klikt u op Open 2.
2
1

Mogelijke strategieën

Stel u volgt een strategie waarbij u aandelen met een hoog dividend rendement wilt kopen en daarop callopties wilt schrijven. Op deze manier wordt er een extra inkomen gegenereerd in de vorm van het te ontvangen dividend en de premie voor het schrijven van de call. Omdat u de aandelen van tevoren heeft aangekocht, blijft het risico beperkt.

Onderstaand wordt uitgelegd hoe u de Markt Scanner kunt instellen om efficiënt te zoeken naar interessante aandelen met een hoge dividend yield.

martk-scanner-1
1
2
3
4
1 Instrument: Europe Stocks

2 Locatie: Europe Stocks; France (SBF), Netherlands (AEB). Other EU Stocks; Portugal (BVL)

We zoeken naar Europese aandelen in Frankrijk, Nederland en Portugal. U kunt natuurlijk ook de overige Europese landen toevoegen, maar dan dient u wel over de real-time koersen voor desbetreffende beurzen te beschikken.

3 Filter: Has Options is “Ja”; Dividend Yield TTM (Dividend van het afgelopen jaar) groter dan “5”; Volume groter dan “100K”*.
*In Stap 2: Geef de Criteria van uw zoekopdracht op wordt uitgelegd hoe u filters kunt toevoegen.

Aangezien we van plan zijn om callopties te schrijven, willen we alleen aandelen zien waarvoor opties beschikbaar zijn. Bovendien willen we alleen resultaten met een dividendrendement van meer dan 5% op jaarbasis en met een volume groter dan 100K.

4 Parameter: High Dividend Yield

De parameter waarop we willen filteren is High Dividend Yield.

Hieronder ziet u de resultaten:

Indien u een aandeel wilt kopen, kunt u direct in de Markt Scanner orders aanmaken door op de laatkoers te klikken.

Deze parameter is interessant voor optiehandelaren die graag in opties met een hoge implied volatility willen handelen en zo willen profiteren van de hoge optiepremies. De onderliggende waarden (aandelen of indices) met de hoogste vega-gewogen implied volatility voor near-the-money opties met een expiratiedatum in de komende twee maanden worden getoond.

In het onderstaande voorbeeld scannen we de markt voor Amerikaanse aandelen met uitzondering van de Pink Sheets en OTCBB. We stellen als additionele filters in dat de marktkapitalisatie groter dan 2 miljard ($) moet zijn, de prijs hoger dan $10 en het volume groter dan 1 miljoen stukken per dag. Zo waarborgen we de liquiditeit van de effecten die gezocht worden. Tot slot selecteren we “Highest Option Imp Vol” als parameter.

martk-scanner-3

De resultaten ziet u hieronder:

martk-scanner-4

Om direct de opties van een bepaalde onderliggende waarde te bekijken, klikt u met uw rechtermuisknop op de gewenste onderliggende waarde en opent de OptieTrader door op het schakel-icoon te klikken 1.

martk-scanner-5
1

Reuters Fundamentele bedrijfsdata

Tot slot is de Markt Scanner ook geschikt voor value investors die de markt willen scannen op koopwaardige bedrijven. Zo kunt u bijvoorbeeld scannen op Growth Rate, P/E Ratio, Quick Ratio, Return on Equity, Price/Book Ratio en Price/Tang. Book Ratio. Bovendien is het benodigde abonnement (Reuters Fundamentals) kosteloos.

Het is nuttig om de bedrijfsratio’s te vergelijken van soortgelijke bedrijven. Dit kunt u doen door de filter op sector, industrie en categorie uit te klappen. 1 Vervolgens kunt u zoeken op de parameter P/E-ratio. 2

1
2

In het onderstaande voorbeeld scannen we alle Amerikaanse aandelen. We zoeken in de cyclische consumentensector, de retail industrie en dan specifiek de convenience stores 3 naar aandelen met een prijs boven de $5 4. De resultaten worden geordend op basis van de P/E Ratio van laag naar hoog.
3
4

U kunt het filter om te scannen op een bepaalde sector, industrie en categorie natuurlijk ook gebruiken in combinatie met alle andere parameters.

[/lynx_se_section]

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen per telefoon, chat of e-mail. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag.

Direct contact opnemen

Het team van LYNX
Het team van LYNX

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen per telefoon, chat of e-mail. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:30 tot 18:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag.

Direct contact opnemen

Het team van LYNX
Het team van LYNX