Chat with us, powered by LiveChat

Handelen in de veiling

Bij LYNX is het mogelijk om te participeren in de openings- en slotveilingen op beurzen over de gehele wereld. Om in een openings- of slotveiling mee te doen, dient u uw order op de juiste manier en tijdens de daarvoor bestemde periode in te leggen. In dit artikel wordt besproken hoe u dit kunt doen voor de openings- en slotveiling op de Amsterdamse Effecten Beurs (AEB). Voor overige beurzen kunt u de website van desbetreffende beurs raadplegen.

Regels voor de veiling op de AEB

Indien u mee wilt doen in de openingsveiling op de AEB, dient u uw order tussen 07:15:00 en 09:00:00 uur door te geven. Om 09:00:00 uur wordt de accumulatieperiode voor het verzamelen van de orders gesloten. Op een willekeurig tijdstip tussen 09:00:00 en 09:00:30 uur wordt de prijs van de openingsveiling bekendgemaakt.

Als u wilt dat uw order wordt meegenomen in de slotveiling op de AEB en dus wordt uitgevoerd tegen de slotkoers op de AEB, dan dient u uw order tussen 17:30:00 en 17:35:00 uur op te geven. Op een willekeurig moment tussen 17:35:00 en 17:35:30 uur wordt de prijs van de slotveiling bekend gemaakt. Vervolgens heeft u nog tot 17:40:00 uur de tijd om tegen de prijs van de slotveiling te handelen met een limietorder die rechtstreeks naar de AEB verstuurd worden. Dit heet de Trading-at-last fase.

De prijs die in de veiling tot stand komt, wordt bepaald aan de hand van de ingediende orders. Het is de prijs waartegen het grootste aantal contracten kunnen worden verhandeld. Euronext heeft halverwege 2015 een wijziging doorgevoerd, waardoor beleggers een beter inzicht krijgen in de indicatieve matching prijs en het bijbehorende volume gedurende de veiling.

Een order opgeven voor de openingsveiling in het LYNX Handelsplatform

Als u een order wilt opgeven die tegen de openingsprijs op de AEB wordt uitgevoerd, dan dient u deze, zoals hierboven reeds beschreven, tussen 07:15:00 en 09:00:00 uur op te geven. Hieronder staat exact uitgelegd hoe u een dergelijke order dient op te geven in het LYNX Handelsplatform:

Veiling 1
1
2
Allereerst is het belangrijk dat u de order direct naar de AEB verstuurt en dus niet SMART. Selecteer hiervoor AEB in de kolom Bestemming 1.

Daarnaast is het belangrijk dat u in de kolom Geldigheidsduur kiest voor OPG 2. Hiermee geeft u aan dat u wilt dat uw order bij opening van de beurs wordt uitgevoerd.

U mag zelf beslissen of u een market (MKT) of een limiet (LMT) ordertype gebruikt. Als uw limiet echter niet gehaald wordt, dan wordt uw order ook niet uitgevoerd.

Een order opgeven voor de slotveiling in het LYNX Handelsplatform

Als u een order wilt opgeven die in de slotveiling op de AEB wordt uitgevoerd, dan dient u deze order tussen 17:30:00 en 17:35:00 uur op te geven. Hieronder staat uitgelegd hoe u een dergelijke order opgeeft in het LYNX Handelsplatform:

Veiling 2
1
2
Het belangrijkste bij het opgeven van een order voor de slotveiling op de AEB is dat u bij Bestemming AEB 1 opgeeft. Als hier namelijk geen AEB staat, maar bijvoorbeeld SMART, dan wordt uw order uitgevoerd op een beurs die ook na 17:30 uur nog officieel geopend is.

De geldigheidsduur kunt u instellen op DAY 2 aangezien u mee wilt doen in de slotveiling van de huidige dag.

Om de order in te leggen tussen 17:30 en 17:35 voor de slotveiling kunt u alleen Limiet (LMT) orders versturen en geen Market (MKT) orders. Daarnaast dient u in het orderticket aan te vinken dat u wilt dat deze order ook buiten reguliere handelstijden uitgevoerd kan worden, dit doet u door Outside RTH aan te vinken.

Op een willekeurig moment tussen 17:35:00 en 17:35:30 uur wordt de prijs van de slotveiling bekend gemaakt. Vervolgens heeft u nog tot 17:40:00 uur de tijd om tegen de prijs van de slotveiling te handelen met een limietorder die rechtstreeks naar de AEB verstuurd worden, hierbij hoeft u de mogelijkheid tot buiten reguliere handelstijden niet aangevinkt te hebben. Dit heet de Trading-at-last fase.

In onderstaand voorbeeld is de prijs van de slotveiling om 17:35:22 uur 1 bekendgemaakt. U kunt tot 17:40:00 uur nu alleen nog rechtstreeks op de AEB handelen middels limietorders met een limiet van EUR 21.960 2 .

Veiling 3
1
2
Na 17:40:00 uur kan niet meer gehandeld worden op de AEB. Het is eventueel wel nog mogelijk om op andere (Europese) beurzen het betreffende aandeel te handelen.

De indicatieve matching prijs en het bijbehorende volume van de veiling

Verder kunt u, als u dat interessant vindt, de kolommen Veiling Prijs en Veiling Volume toevoegen. In deze kolommen ziet u de indicatieve prijs en het bijbehorende volume waartegen de opening of het slot, zoals het er op dat moment voor staat, zal plaatsvinden. Ziet u ook onderstaande afbeeldingen:

Veiling 4
1
2
Veiling 5

Veiling 6

In bovenstaande afbeeldingen ziet u dat de indicatieve Veiling Prijs 1 en het Veiling Volume 2 continu veranderen. Dit kan nuttige informatie zijn voor een belegger die wil handelen in de openings- of slotveiling.

Staat een van de in dit artikel genoemde kolommen niet in uw handelsplatform? Klik dan hier om te lezen hoe u een kolom kunt toevoegen.

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen per telefoon, chat of e-mail. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag.

Direct contact opnemen

Het team van LYNX
Het team van LYNX

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen per telefoon, chat of e-mail. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:30 tot 18:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag.

Direct contact opnemen

Het team van LYNX
Het team van LYNX