Chat with us, powered by LiveChat

Triggermethode instellen

Bij LYNX heeft u de mogelijkheid om verschillende typen stoporders te gebruiken. Kiest u voor een bepaald type stoporder, dan is het belangrijk dat u de meest geschikte triggermethode instelt. Stelt u niets in, dan wordt de standaard triggermethode van het desbetreffende product gebruikt. Hieronder wordt allereerst uitgelegd waarom het belangrijk is dat u nadenkt over de meest geschikte triggermethode. Vervolgens wordt uitgelegd hoe u de triggermethode kunt instellen in het LYNX handelsplatform.

Waarom is het belangrijk dat u nadenkt over de meest geschikte triggermethode?

Een triggermethode is de voorwaarde die vervuld moet worden voordat een stoporder naar de beurs wordt verstuurd. De triggermethode is met name belangrijk bij illiquide effecten. Dit zijn effecten waarin weinig wordt gehandeld. Heeft u voor een illiquide effect een stoporder ingelegd met als triggermethode de laatste prijs, dan kan uw stoporder worden uitgevoerd tegen een prijs die significant afwijkt van de door u opgegeven stopprijs. Dit komt doordat een stoporder een bestensorder is die naar de beurs wordt verstuurd zodra deze getriggerd wordt.

Stel dat de bied/laatprijs van een (illiquide) effect 8.80 om 8.90 staat en voor het laatst gehandeld is tegen een prijs van 10.00. Indien u een verkoop stoporder heeft ingelegd met een stopprijs van 9.50 en de triggermethode staat op de laatste prijs ingesteld, dan zal deze stoporder nog niet getriggerd zijn, omdat voor het laatst gehandeld is tegen een prijs van 10.00. Pas als een transactie plaatsvindt tegen een prijs van 9.50 of lager, wordt uw stoporder getriggerd en zal een bestens verkooporder naar de beurs worden verstuurd. Dit betekent dat als de bied/laatprijs op 8.80 om 8.90 staat en er een transactie wordt verricht tegen een prijs van 8.90, uw stoporder getriggerd wordt en de positie wordt verkocht tegen de op dat moment geldende biedprijs van 8.80. Hierdoor is uw verlies groter dan u op basis van de door u ingelegde stoporder met een stopprijs van 9.50 had verwacht.

In de tabel hieronder ziet u wat de standaard triggermethode voor aandelen, Amerikaanse opties, valuta en alle overige effecten is. Dit is de triggermethode die gebruikt zal worden als u zelf niets instellt.

Product Standaard triggermethode
Alle aandelen Laatste prijs
Amerikaanse opties Dubbele bied/laat (1)
Valuta Bied/laat (2)
Alle overige effecten Laatste prijs

 

(1) Dit betekent voor een verkooporder dat er twee opeenvolgende laatprijzen moeten worden afgegeven die kleiner dan of gelijk zijn aan de stopprijs; of er moet één laatprijs worden afgegeven die kleiner dan of gelijk is aan de stopprijs en waarvan het laatvolume toeneemt. Dit betekent voor een kooporder dat er twee opeenvolgende biedprijzen moeten worden afgegeven die groter dan of gelijk zijn aan de stopprijs; of er moet één biedprijs worden afgegeven die groter dan of gelijk is aan de stopprijs en waarvan het biedvolume toeneemt.
(2) Dit betekent voor een verkooporder dat de laatprijs kleiner dan of gelijk moet zijn aan de stopprijs. Dit betekent voor een kooporder dat de biedprijs groter dan of gelijk moet zijn aan de stopprijs.

LET OP: dit betekent dat met uitzondering van Amerikaanse opties en valuta de standaard triggermethode de laatste prijs is. Het is daarom belangrijk dat u nagaat of het product waarvoor u een stoporder wilt ingeven een liquide of illiquide product is en op basis daarvan de meest geschikte triggermethode instelt.

Stel u heeft een longpositie en wilt deze beschermen met een stoporder. Door op de biedprijs te klikken, maakt u een verkooporder aan. Vervolgens kiest u STP als ordertype. Zie ook onderstaande afbeelding:

triggermethode

Klik met uw rechtermuisknop op de verkoopregel. Het menu in onderstaande afbeelding verschijnt. Kies achtereenvolgens voor Wijzig en Orderticket:

triggermethode

Het orderticket verschijnt. Selecteer het tabblad Diversen:

Kies de gewenste triggermethode en klik vervolgens onderaan op Accepteren:

Op dit moment heeft u de triggermethode voor uw stoporder ingesteld. U moet uw order nog wel naar de beurs versturen door op de V van verzenden te klikken.

Ook is het mogelijk om de triggermethode toe te voegen aan het hoofdscherm van uw handelsplatform. Volg hiervoor de onderstaande stappen.

Het Handelsplatform Configuration scherm verschijnt.

De triggermethode is nu toegevoegd aan het hoofdscherm van uw handelsplatform. Zie ook onderstaande afbeelding:

triggermethode