Chat with us, powered by LiveChat

Triggermethode

In het volgende artikel wordt uitgelegd waarom het belangrijk is dat u nadenkt over de meest geschikte triggermethode en hoe u de triggermethode van een order kunt instellen: Het belang van de triggermethode

Hieronder wordt aan de hand van een voorbeeld uitgelegd waarom het kiezen van een geschikte triggermethode belangrijk is wanneer u handelt in niet-Amerikaanse opties. Ook bespreken we de verschillende triggermethoden die u kunt kiezen.

In het volgende artikel wordt uitgelegd waarom het belangrijk is dat u nadenkt over de meest geschikte triggermethode en hoe u de triggermethode van een order kunt instellen: Het belang van de triggermethode

Hieronder wordt aan de hand van een voorbeeld uitgelegd waarom het kiezen van een geschikte triggermethode belangrijk is wanneer u handelt in niet-Amerikaanse opties. Ook bespreken we de verschillende triggermethoden die u kunt kiezen.

Waarom is het belangrijk dat u goed nadenkt over de meest geschikte triggermethode voor Europese aandeel- en indexopties?

 

De standaard triggermethode voor Europese aandeel- en indexopties is de laatste prijs. Het kan nadelig zijn om deze triggermethode te gebruiken voor illiquide effecten. Dit zijn effecten waar weinig in wordt gehandeld. Heeft u voor een illiquide effect een stoporder ingelegd met als triggermethode de laatste prijs, dan kan uw stoporder worden uitgevoerd tegen een prijs die significant afwijkt van de door u opgegeven stopprijs. Dit komt doordat een stoporder een bestensorder is die naar de beurs wordt verstuurd zodra deze getriggerd wordt.

Stel dat de bied/laatprijs van een (illiquide) effect € 8,80 om € 8,90 staat en voor het laatst gehandeld is tegen een prijs van € 10,00. Indien u een verkoop stoporder heeft ingelegd met een stopprijs van € 9,50 en de triggermethode staat op de laatste prijs ingesteld, dan zal deze stoporder nog niet getriggerd zijn, omdat voor het laatst gehandeld is tegen een prijs van € 10,00. Pas als een transactie plaatsvindt tegen een prijs van € 9,50 of lager, wordt uw stoporder getriggerd en zal een bestens verkooporder naar de beurs worden verstuurd. Dit betekent dat als de bied/laatprijs op € 8,80 om € 8,90 staat en een transactie wordt verricht tegen een prijs van € 8,90, uw stoporder getriggerd wordt en de positie wordt verkocht tegen de op dat moment geldende biedprijs van € 8,80. Hierdoor is uw verlies groter dan u op basis van de door u ingelegde stoporder met een stopprijs van € 9,50 had verwacht.

U kunt voorkomen dat dit gebeurt door een triggermethode te selecteren die goed past bij het product waarin u handelt.

U heeft de keuze uit zes verschillende triggermethoden. Daarnaast heeft elk specifiek product een standaard triggermethode. Hieronder bespreken we eerst deze standaard per product en vervolgens leggen we kort uit hoe de verschillende triggermethoden werken.

Welke triggermethoden kunt u kiezen?

In de tabel hieronder ziet u wat de standaard triggermethode voor aandelen, Amerikaanse opties, valuta en alle overige effecten is. Dit is de triggermethode die gebruikt wordt als u zelf niets instelt.

Product Standaard triggermethode
Alle aandelen Laatste prijs
Amerikaanse opties Dubbele bied/laat
Valuta Bied/laat
Alle overige effecten Laatste prijs

LET OP: dit betekent dat met uitzondering van Amerikaanse opties en valuta de standaard triggermethode de laatste prijs is. Het is daarom belangrijk dat u nagaat of het product waarvoor u een stoporder wilt ingeven een liquide of illiquide product is en op basis daarvan de meest geschikte triggermethode instelt.

Hieronder leest u welke mogelijkheden u heeft met betrekking tot het kiezen van een triggermethode voor een stop, stop limiet, trailing stop en trailing stop limiet order.

Een kooporder met als triggermethode de laatste prijs wordt getriggerd zodra de laatste prijs groter dan of gelijk aan de triggerprijs is.

Een verkooporder met als triggermethode de laatste prijs wordt getriggerd zodra de laatste prijs kleiner dan of gelijk aan de triggerprijs is.

Een kooporder met als triggermethode de dubbele laatste prijs wordt getriggerd zodra twee opeenvolgende laatste prijzen groter dan of gelijk aan de triggerprijs zijn of zodra de laatste prijs groter dan of gelijk aan de triggerprijs is en de laatste transactie qua volume groter is dan de voorgaande.

Een verkooporder met als triggermethode de dubbele laatste prijs wordt getriggerd zodra twee opeenvolgende laatste prijzen kleiner dan of gelijk aan de triggerprijs zijn of zodra de laatste prijs kleiner dan of gelijk aan de triggerprijs is en de laatste transactie qua volume groter is dan de voorgaande.

Een kooporder met als triggermethode bied/laat wordt getriggerd zodra de biedprijs groter dan of gelijk aan de stopprijs is.

Een verkooporder met als triggermethode bied/laat wordt getriggerd zodra de laatprijs kleiner dan of gelijk aan de stopprijs is.

Een kooporder met als triggermethode dubbele bied/laat wordt getriggerd zodra twee opeenvolgende biedprijzen worden afgegeven die groter dan of gelijk aan de stopprijs zijn; of er moet één biedprijs worden afgegeven die groter dan of gelijk aan de stopprijs is en waarvan het biedvolume toeneemt.

Een verkooporder met als triggermethode dubbele bied/laat wordt getriggerd zodra twee opeenvolgende laatprijzen worden afgegeven die kleiner dan of gelijk aan de stopprijs zijn; of er moet één laatprijs worden afgegeven die kleiner dan of gelijk aan de stopprijs is en waarvan het laatvolume toeneemt.

Een kooporder met als triggermethode laatste of bied/laat wordt getriggerd zodra de bied- of laatste prijs groter dan of gelijk aan de stopprijs is.

Een verkooporder met als triggermethode laatste of bied/laat wordt getriggerd zodra de laat- of laatste prijs kleiner dan of gelijk aan de stopprijs is.

Een kooporder met als triggermethode middelpunt wordt getriggerd zodra het middelpunt tussen de bied- en laatprijs groter dan of gelijk aan de stopprijs is.

Een verkooporder met als triggermethode middelpunt wordt getriggerd zodra het middelpunt tussen de bied- en laatprijs kleiner dan of gelijk aan de stopprijs is.

 

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen per telefoon, chat of e-mail. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag.

Direct contact opnemen

Het team van LYNX
Het team van LYNX

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen per telefoon, chat of e-mail. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:30 tot 18:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag.

Direct contact opnemen

Het team van LYNX
Het team van LYNX