Chat with us, powered by LiveChat

Valutaposities

Bij LYNX kunt u in maar liefst 21 verschillende valuta’s handelen. Al deze verschillende valuta’s kunt u naast elkaar aanhouden op één beleggingsrekening. Een belangrijk aspect van het actief handelen in valuta’s is de virtuele valutaportefeuille. In dit artikel wordt de werking van de virtuele valutaportefeuille en het verschil tussen een werkelijke en een fictieve valutapositie uitgebreid behandeld.

In dit artikel is besproken hoe u in LYNX+ kunt handelen in valuta. Hieronder vindt u verder de uitleg hoe u dit kan doen in het handelsplatform TWS.

De werkelijke en fictieve valutapositie(s)

Het belangrijkste verschil tussen bovengenoemde keuzemogelijkheden is de manier waarop de valutatransactie verwerkt wordt. Indien u kiest voor Valuta Conversie (FXCONV) wordt uw valutatransactie verwerkt als een valutaconversie en wordt er geen valutapositie aangemaakt of bijgewerkt in uw virtuele valutaportefeuille. Kiest u voor FX Transactie (IDEALPRO), dan wordt de valutatransactie als een fictieve valutapositie bijgehouden in uw virtuele valutaportefeuille. Hieronder laten we aan de hand van een voorbeeld zien hoe dit exact in zijn werk gaat.

Voorbeeld 1: Verkoop 5K EUR.USD middels IDEALPRO

In onderstaand voorbeeld verkopen we 5,000 EUR tegen een limiet van 1.13960 en ontvangen daarvoor 5,706 USD. Bij de bestemming is IDEALPRO geselecteerd. Dit betekent dat deze valutatransactie als een fictieve valutapositie wordt bijgehouden.

Valutaposities 1

Het resultaat van bovenstaande transactie is als volgt zichtbaar in het rekeningoverzicht.

Valutaposities 2
1
2

Voor de verkoop van 5,000 EUR hebben we 5,707.75 USD ontvangen. Deze valutasaldi vinden we terug onder de Marktwaarde – Werkelijke Valutapositie 1.

Daarnaast zien we een Fictieve Valuta Positie in de Valuta Portefeuille 2. De positie van -5K geeft aan dat we in het valutapaar EUR.USD een positie hebben van -5.000.

Middels deze fictieve valutapositie worden de winsten en verliezen van deze valutatransactie bijgehouden. De W&V wordt berekend door de volgende formule: (Marktprijs – Gemiddelde prijs) * Positie = Winst/Verlies. De winsten en verliezen worden uitgedrukt in de tweede genoemde valuta, in dit geval USD.

Indien u FXCONV in plaats van IDEALPRO zou hebben geselecteerd als bestemming, dan zou uw werkelijke valutapositie exact hetzelfde worden bijgewerkt, maar zou er geen fictieve valuta positie worden bijgehouden.

Voorbeeld 2: Koop 1,000,000 JPY met EUR middels IDEALPRO

De tweede valutatransactie die wordt uitgevoerd, is de aankoop van 1,000,000 JPY middels EUR. Dit gebeurt door gebruik te maken van de Aantal Waarde kolom. In de kolom Aantal Waarde wordt het aantal van 1,000,000 ingevuld.
Het systeem berekent automatisch het aantal euro’s dat verkocht moet worden tegen de opgegeven limietprijs om 1,000,000 JPY aan te kopen.

Valutaposities 3

Nadat de order is uitgevoerd, zien de werkelijke en fictieve valutaposities er als volgt uit:

Valutaposities 4
1
2
3
4
5
De werkelijke valutapositie is met ongeveer 8,000 EUR 1 afgenomen en er is 1,000,069.92 JPY 2 bijgeschreven. Bij de fictieve valuta posities zien we een nieuwe positie van -7,998 EUR.JPY 3. Voor deze fictieve valutapositie wordt de W&V bijgehouden. Momenteel is de marktwaarde van deze positie -999,673.97 JPY 4. Het verschil tussen deze bedragen is zichtbaar als W&V, in bovenstaand voorbeeld 395.95 JPY (3,16 EUR) 5.

LET OP: Een veelgemaakte fout is dat een fictieve valutapositie wordt aangezien voor een werkelijke valutapositie. Een fictieve valutapositie geeft enkel de relatie weer tussen twee valuta’s als zijnde het een positie betreft. Deze weergave is bedoeld voor valutahandelaren die de gemiddelde prijs en de W&V willen bijhouden op valutatransacties. Een fictieve valutapositie hoeft niet overeen te komen met de werkelijke valutapositie in een bepaalde valuta.

Een fictieve valuta positie aanpassen of verwijderen

Bent u geen valutahandelaar maar heeft u toch (onbewust) een fictieve valutapositie geopend? Of bent u misschien juist wel een valutahandelaar, maar heeft u per ongeluk een valuta conversie uitgevoerd?

Gelukkig kunt u eenvoudig het aantal of de gemiddelde prijs van een fictieve valutapositie aanpassen. Door het aantal aan te passen naar 0, wordt een fictieve valutapositie verwijderd uit uw virtuele valutaportefeuille. Het verwijderen van een fictieve valutapositie is een administratieve aanpassing waarbij geen transactie wordt uitgevoerd. Ook heeft deze aanpassing geen invloed op de totale waarde van de rekening of op de werkelijke valutaposities.

Om het aantal of de gemiddelde prijs aan te passen, volgt u onderstaande stappen:

 1. Klik met de rechtermuisknop op de fictieve valutapositie die u wilt aanpassen.
 2. Klik op Pas Positie of Gemiddelde Prijs Aan 1. 
  Valutaposities 5
  1
 3. Wijzig de Positie 1 naar 0 om de fictieve valutapositie te verwijderen of pas de gemiddelde prijs 2 aan als u dat wenst.
  Valutaposities 6
  1
  2
  3
 4. Klik op OK 3 om de aanpassingen te bevestigen.

In onderstaand voorbeeld is de fictieve valutapositie in EUR.JPY aangepast naar 0 oftewel verwijderd 1. De positieregel zal na een korte periode uit de virtuele valutaportefeuille verdwijnen. Daarnaast ziet u dat de werkelijke valutaposities (EUR, JPY en USD) niet veranderd zijn 2.

Valutaposities 7
1
2

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen per telefoon, chat of e-mail. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag.

Direct contact opnemen

Het team van LYNX
Het team van LYNX

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen per telefoon, chat of e-mail. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:30 tot 18:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag.

Direct contact opnemen

Het team van LYNX
Het team van LYNX